divendres, 30 de juliol del 2021

III JORNADES BIENNALS SOBRE SOCIETAT INDUSTRIAL

 La influència del transport en la

 societat industrial

Inscripcions clicant aquí

Girona, 7, 14, 21 i 28 d'octubre del 2021         (en línia)      GRATUÏT

Després de més de deu anys celebrant Cicles de Patrimoni Industrial - conferències i itineraris turístics -, l’associació Amics de la Unesco de Girona posa en marxa la tercera edició de les Jornades Biennals sobre Societat Industrial, unes jornades dedicades a explorar i posar en valor aspectes relacionats amb la Societat Industrial. Durant l’edició del 2021, les III Jornades sobre Societat Industrial tractaran la influència que ha tingut el transport en el desenvolupament de la societat i com s’encara el futur des del punt de vista de la sostenibilitat del planeta. Amb les III Jornades ens proposem un apropament als diferents tipus de transport: ferroviari, per carretera, aeri i marítim. Cadascun d’ells es presentarà a través de ponències i comunicacions. Tot plegat dins el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. El món del transport ha estat un element clau en el desenvolupament industrial del nostre país. Les Jornades ens conviden a compartir la seva història i a participar-hi tot contribuint a revaloritzar els processos industrials que hi estan relacionats.                                                                                 

Propòsit:

Els diferents tipus de transport han estat elements fonamentals per al desenvolupament del nostre país. És important, doncs, que l’estudiem centrant la nostra mirada en la transformació industrial generada i en la manera com encarem el futur des del punt de vista de la sostenibilitat. 

Destinataris:

Jornades obertes a tota la societat. Dirigides, especialment, a estudiosos, docents, investigadors, gestors culturals, patrimonials i turístics, estudiants, ... 

Temes:

Transport ferroviari: museus, xarxes ferroviàries, transformacions de vies, reivindicacions, ... 

Transport per carretera: elements patrimonials, empreses de transport de persones i de mercaderies, ... 

Transport aeri: els camps d’aviació de la Guerra Civil, aeroports, aeròdroms, heliports, elements patrimonials, ... 

Transport marítim: museus, elements patrimonials, salvaguarda de la costa, …. 

Format:

Presentació de ponències i comunicacions, via telemàtica.


PROGRAMA:

Dijous, 7 octubre 2021 

de 12 a 14 h.

TRANSPORT FERROVIARI 

PONÈNCIES

“El llegat del ferrocarril a la societat industrial” a càrrec de Pilar Garcia, directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya. 

“La xarxa ferroviària de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Orígens, present i agenda estratègica” a càrrec d’Antoni Gras i Font, responsable de Planejament i de Patrimoni Històric Ferroviari de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. 

“De via fèrria a Via Verda” a càrrec d’Àngel Planas Sabater, gerent del Consorci Vies Verdes de Girona. 

COMUNICACIONS 

“El tren d’Olot, últim viatge” a càrrec de Jordi Dalmau Corominas, articulista i escriptor.

“Malatosca-Surroca. Un projecte que posa en valor el passat ferroviari, miner i cimenter d'un territori” a càrrec de Ramon Roqué Riu i Francesc Xavier Ventura Teixidor, alcalde i arquitecte, respectivament, de Sant Joan de les Abadesses. 

“El patrimoni ferroviari de Sant Feliu de Llobregat” a càrrec de Jaume Solé Díaz, portaveu de la plataforma “Salvem l’estació de Sant Feliu”. 

Inscripcions clicant aquí


Dijous, 14 octubre 2021 

de 12 a 14 h.

TRANSPORT PER CARRETERA 

PONÈNCIES 

“El paisatge de les carreteres i el transport. Uns oblidats elements del patrimoni industrial” a càrrec de Jaume Perarnau Llorens, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)

“La mobilitat elèctrica en autobusos de TEISA. L’inici al 1920, reptes actuals i futurs” a càrrec d’Àlex Gilabert, director gerent de TEISA. 

 “Passat, present i futur de la mobilitat de mercaderies. El repte” a càrrec de Pere Padrosa Pierre, president de Transports Padrosa. 

COMUNICACIONS 

“Per la dreta o per l’esquerra?” a càrrec de Salvador Claret i Sargatal, Cap de la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret. 

“Evolució del transport” a càrrec de Domènec Espadalé Vergés, expresident de la Cambra de Comerç de Girona i expresident d’ASETRANS de Girona. 

Inscripcions clicant aquí


Dijous, 21 octubre 2021 

de 12 a 14 h. 

TRANSPORT AERI 

PONÈNCIES

 “Aeròdroms versus Pirates de l’aire” a càrrec de David Garcia Algilaga, llicenciat en Història per la UdG. 

“Pla d'aeroports, aeròdroms i heliports de la Generalitat de Catalunya” (ponent a determinar).

 "Girona dins el sistema Aeroportuari Català" a càrrec de Lluís Sala, director de l’aeroport de Girona – Costa Brava (2009-2019). 

 COMUNICACIONS

“Aeroport de Perpinyà” (ponent a determinar). 

“Posant en valor el patrimoni aeronàutic de Catalunya” a càrrec de Daniel Ventura González Alonso, president de la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya

Inscripcions clicant aquí


Dijous, 28 octubre 2021 

de 12 a 14 h.

TRANSPORT MARÍTIM 

PONÈNCIES 

“Xarxa de Museus Marítims de la costa catalana i com posar en valor el fet marítim” a càrrec d’ Enric Garcia Domingo, director del Museu Marítim de Barcelona. 

“Els fars i la senyalització marítima de les comarques gironines” a càrrec de David Moré Aguirre, arxiver de Tossa. 

“Embarcacions de pesca a la costa gironina al segle XX” a càrrec de Miquel Martí Llambrich, director del Museu de la Pesca de Palamós. 

COMUNICACIONS 

“Influència històrica del port de Palamós en el seu entorn” a càrrec de Ferran Vilanova Franco, Director logístic de Fèlix Ribera. 

“Les drassanes a la Costa Brava” a càrrec de Raül Mata, arqueòleg i tècnic del Museu de la Pesca. 

“Sistema portuari, transport marítim i conservació de la Costa Brava: una aproximació des de la defensa del territori” a càrrec de Sergi Nuss Girona, president de la Federació SOS Costa Brava i investigador al Departament de Geografia de la UdG. 

Inscripcions clicant aquí


   organitza:

amb el suport de:

      C:\Users\USUARI\Documents\2017\Logos\Fac Turisme UdG.png     

i la col·laboració de:

Ajuntament de Girona
Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO (FCACU)
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)
Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries
Museu del Suro de Catalunya - Palafrugell
Museu Etnogràfic de Ripoll