dimecres, 3 d’abril del 2019

II Jornades Biennals sobre societat Industrial - Món agrícola i forestal




                         II JORNADES BIENNALS
                     SOBRE
                         SOCIETAT INDUSTRIAL

                         Món agrícola i forestal

                                Girona, 4 i 5 d’abril del 2019

             

Amb el suport de:

Universitat de Girona - Facultat de Turisme

Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO - FCACU
Ajuntament de Banyoles
Ajuntament de Girona
Ajuntament de Salt
 
    

Introducció

Després de més de deu anys celebrant  Cicles de Patrimoni Industrial - conferències i itineraris turístics -, i d’haver dut a terme unes I Jornades biennals sobre Societat industrial (abril 2017) – en podeu veure el resum a  https://youtu.be/hIUyrdw_x8A    l’associació Amics de la Unesco de Girona posa en marxa una segona edició de les Jornades, unes jornades dedicades a explorar i posar en valor aspectes relacionats amb la Societat Industrial.

Les II Jornades sobre Societat Industrial tractaran el món agrícola i forestal. La intenció és fer una aproximació als elements físics i aspectes intangibles que envolten el món de l’agricultura i el món forestal. En el contingut de les Jornades hi tindran cabuda els forns de calç, l’arròs, el suro, les eines de la maquinaria agrícola, les carboneres, les cooperatives, el món del vi i de la cervesa, i altres.

El patrimoni rural és un valuós instrument per a la defensa i promoció del patrimoni i del territori. Per això, garantir la preservació dels seus valors naturals, culturals i històrics és necessari per a la defensa d’aquest territori. I posar en valor els processos industrials que hi estan relacionats significa contribuir a augmentar-ne la riquesa patrimonial.

El món agrícola i forestal (i el seu desenvolupament) és definitori de la cultura, de la tradició i de l’experiència en els nostres paisatges. El resultat del seu procés de transformació i la combinació d’elements diversos són el mirall de les relacions, passades i presents, de l’home amb la natura que l’envolta.

Així mateix, aquests elements ens conviden a compartir la seva història com també a participar-hi i compartir-la tot contribuint a revelar la història d'un país.

Destinataris
Jornades obertes a tota la societat. Dirigides especialment a estudiosos, docents, investigadors, gestors culturals, patrimonials i turístics, estudiants, ...

Format
Sessions acadèmiques, presentació de ponències i comunicacions , xerrades adreçades l gran públic, i visites a  llocs relacionats amb la temàtica de les Jornades.


Comptem ambla valuosa col·laboració de:
·         Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)
·         Ecomuseu La Farinera de Castelló d’Empúries
·         Museu del Suro de Palafrugell
·         Museu Etnològic de Ripoll



PROGRAMA:

DIJOUS 4

Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.

9.00 Lliurament de documentació de les Jornades

9.30 Benvinguda i inauguració a càrrec de Joaquim Majó, degà de la Facultat de Turisme de la UdG, i Maria Dolors Reig, presidenta de l’associació Amics de la UNESCO de Girona-FCACU.

10.00-11.00 Conferència inaugural
"Pas d'una societat agrícola a industrial, manifestacions en el paisatge" a càrrec de Martí Boada Juncà, doctor en Ciències Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona.

11.00 – 11.30 Pausa cafè.

11.30 – 12.15 Ponència
 “Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central” a càrrec de Ferran Climent Costa, director científic del Geoparc.

12.15 – 13.30 Comunicacions:
·         “Les carrosseries d'Arbúcies. Un model singular d'industrialització al Montseny” a càrrec de Jordi Tura Masnou i Joaquim Mateu i Gasquet, director i conservador del Museu Etnològic del Montseny, la Gabella d’Arbúcies.
·         “Una mar de vinyes” a càrrec de Mariona Font, Museu de l’Anxova i la Sal, l’Escala
·         "Avantprojecte per a la declaració del suro de les Gavarres com a paisatge cultural de la UNESCO" a càrrec de Josep Espadalé i Oriol Armet.
·         “La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social” a càrrec de Maite Oliva Alsina, coordinadora del projecte “Col·labora x paisatge, construccions de pedra seca”, ADRINOC.

14.30 Dinar a Salt.

16.00 – 18.00 Visita a la Coma Cros i al Museu de l’Aigua de Salt.

19.00 Xerrada i projecció “Feines i eines del món rural d'abans. Tornant a veure el passat” a càrrec de  Josep Matas, estudiós del patrimoni, i  Antoni Martí, documentalista.
Lloc: Sala d’Actes de l’Hotel d’Entitats de Girona.




DIVENDRES 5

Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.

9.30 : "El Patrimoni Industrial i els seus Museus en el segle XXI" diàleg entre Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i Josep Espadalé, director del Museu del Suro de Palafrugell.

10.15-11.0    Comunicacions:
·         “Les farineres, un element patrimonial” a càrrec de Carles Clemente, Amics de la UNESCO de Girona.
·         “La desindustrialització i la crisi de la fusta a les Guilleries” a càrrec d’Emili Rams, Arxiu d’Anglès.
·         El centre d’Estudis del Baix Fluvià i el Museu del pagès i el seu món” a càrrec de Jaume de Puig, vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans.
·         Presentació del Grup Interdisciplinar del Patrimoni Industrial (GIPPI). Reflexions sobre el Patrimoni Industrial a Catalunya” a càrrec d’Eusebi Casanelles, coordinador del Grup.

11.00 – 11.30 Pausa cafè.

11.30 – 12.15 Ponència
 "Els inicis de la manufactura surera: ofici i acció col·lectiva (1750-1860)" a càrrec de Rosa Ros, professora d'Història econòmica, Departament d'Economia i membre del Centre de Recerca d'Història Rural de la Universitat de Girona.

12.15 -13.30 Comunicacions
·         “Les serradores del Pallars Sobirà. La serradora d’Àreu” a càrrec de Joan Grau.
·         "Apunts per a la història del tallers mecànics del suro: el cas de T. Gallart de Palafrugell (1929-1979)" a càrrec d’Àngela Martí i Josep Espadalé, Museu del Suro de Palafrugell.
·         “La xarxa industrial de les sitges de cereals a Catalunya” a càrrec de Jaume Perarnau, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

14.30 Dinar a Banyoles.

16.00 – 18.00 Visita guiada al Molí i la Farga de Banyoles a càrrec de Jordi Torrent.

19.00 Conferència
 “Matrimonis i patrimonis” a càrrec de Llorenç Ferrer Alós, doctor en Història contemporània, Universitat de Barcelona.

Cloenda a càrrec de Josep Manuel Rueda Torres, director de l’Agència del Patrimoni cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Lloc: Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona.



Amics de la UNESCO de Girona
c/ Rutlla, 20-22 Hotel d’Entitats 17002 Girona  Tel. 972 412258
@UNESCOGI  
 projectesdepatrimoni.blogspot.com.es